"Ærkebiskop Oscar Romero vil blive en dybt afholdt helgen"

Prælaten af Opus Dei har udsendt en kort udtalelse om den forestående beatifikation af ærkebiskop Oscar Romero, der snart vil blive erklæret martyr af Pave Frans.

Mons. Óscar Romero, con Juan Pablo II.

Den hellige fader Frans har autoriseret Kongregationen for salig- og helgenkåring til at bekendtgøre et dekret om at erklære Guds tjener Oscar Arnulfo Romero y Galdamez for martyr. Ærkebiskop Romero (El Salvador, 1917-1980) blev myrdet på grund af had til troen d. 24. marts, 1980, mens han holdt messe.

"Martyrerne stiller alle mænd og kvinder, både troende og ikke-troende, over for en udfordring, men de er et strålende forbillede for dem, der sætter deres lid til Gud. Jeg er sikker på, at ærkebiskop Oscar Romero vil blive en dybt afholdt helgen."

Da han fik besked om denne nyhed, sagde biskop Javier Echevarría: "Martyrerne stiller alle mænd og kvinder, både troende og ikke-troende, over for en udfordring, men de er et strålende forbillede for dem, der sætter deres lid til Gud. Jeg er sikker på, at ærkebiskop Oscar Romero vil blive en dybt afholdt helgen."

"Jeg mødte ærkebiskop Romero i Rom," fortsatte prælaten af Opus Dei, "under et af hans besøg hos Sankt Josemaría i 1970. Han var et fromt menneske, distanceret fra sine egne interesser og dedikeret til sit folk. Hans stræben efter hellighed var tydelig. Ærkebiskop Romero var en af de første biskopper, der efter Sankt Josemarías død i 1975 skrev til den salige Paul 6. og bad om, at hans helgenkåringsproces måtte blive sat i gang. Jeg er sikker på, at han nu, fra himlen, stadig går i forbøn sammen med sin gode ven Sankt Josemaría for den del af Guds folk, som udgøres af Opus Dei."

Ærkebiskop Romero var en af de første biskopper, der efter Sankt Josemarías død i 1975 skrev til den salige Paul 6. og bad om, at hans helgenkåringsproces måtte blive sat i gang.

Sankt Josemaría og ærkebiskop Romero havde kendt hinanden siden 1955. Ærkebiskoppen af San Salvador havde stor respekt for Opus Deis ånd og var ofte i kontakt med prælaturets troendes apostolske arbejde i El Salvador. I 1970 kom han til Rom og havde flere samtaler med Sankt Josemaría. Som Fader Antonio Rodríguez Pedrezuela beretter i sin bog, A Sea Without Shores, var Opus Deis grundlægger optaget af, at ærkebiskoppen fik mulighed for at få ro under sit besøg i Rom, fordi han var klar over den anspændte situation, ærkebiskoppen stod over for tilbage i El Salvador.

Deres hengivenhed var gensidig, og da Opus Deis grundlægger døde, gav ærkebiskop Romero, i sit postulatoriske brev angående Sankt Josemarías helgenkåringsproces, udtryk for sin taknemmelighed over at "have modtaget opmuntring og styrke fra ham til at være tro mod Kristi uforanderlige doktrin og tjene den hellige romerske kirke med apostolsk iver."

I samme brev skrev han: "Monsignor Escrivás liv var præget af vedvarende samtale med Gud og dyb ydmyghed. Det sås, at han var et menneske tæt på Gud, og at han håndterede folk på en meget raffineret, hengivende og humoristisk måde." I et brev adresseret til Salig Álvaro del Portillo få måneder efter grundlæggerens død ses det, at hans hengivenhed til og respekt for Sankt Josemaría var blevet endnu stærkere.

Han havde desuden et dybt venskab med ærkebiskop Fernando Saenz, der var regionalvikar for Opus Dei i El Salvador, og som senere efterfulgte ham som ærkebiskop af San Salvador. Den dag han blev myrdet, tilbragte ærkebiskop Romero morgenen sammen med Fernando Saenz ved et præsterefugium, som Opus Dei havde organiseret. Bagefter fulgte Fernando Saenz ærkebiskoppen hen til den kirke, hvor han skulle holde messe. Saenz husker, at "de slog ham ihjel under frembæringen af brødet og vinen. Man kan sige, at det var et forunderligt ydre tegn på, at han havde givet sit liv for sit folk, for de fattige, for retfærdighed, for fred."