Opus Dei-biskop saligkåres i september

Biskop Álvaro del Portillo besøgte Norden flere gange.

Biskop Álvaro del Portillo.

Saligkåring I februar 1934 drog nogle studenter ud for at give katekese i Vallecas, et slumområde uden for Madrid. På vejen hjem blev de overfaldet og én blev slået i hovedet med en skiftenøgle. Heldigvis skete det tæt ved en metrostation og han nåede ind i toget inden dørene lukkede. Han kunne let være blevet dræbt, men gjorde ikke noget særligt ud af det og lægen, der behandlede ham, var forbløffet over hans mentale styrke.

I år fejrer vi 100-året for denne student, Álvaro del Portillos fødsel. Han fødtes 1. marts 1914, indtrådte i Opus Dei i 1935 og var grundlæggeren Josemaría Escrivás nærmeste medarbejder indtil dennes død i 1975. Fra da af stod monsignore (senere biskop) Álvaro del Portillo i spidsen for Opus Dei indtil sin død 23. marts 1994. Den 27. september i år saligkåres han i Madrid af kardinal Angelo Amato.

Sjælsstyrke og sindsro var to dominerende kendetegn ved Álvaro del Portillo. Han mødte mange vanskeligheder i livet, men lod det ikke påvirke sin optimisme. Jeg har haft det privilegium at møde ham ved flere lejligheder, i Rom og i England, men især i Sverige, hvor han ofte besøgte os. Han udstrålede fred og mod, og åbnede samtidig nye horisonter for vort apostoliske arbejde. Han talte ofte om behovet for at tilpasse os vort nye land for at vinde befolkningens tillid.

Biskop Álvaro besøgte kort Danmark i 1983, 1984 og 1986, og bad mindst én gang i Domkirken. I de sidste år af sit liv havde han på sit skrivebord et postkort med billedet af Jomfru Maria fra Domkirken. Dette billede hjalp ham med at holde Gud for øje, og hjalp ham uden tvivl med at bede især for Danmark.

Han fejrede sin 80 års fødselsdag i marts 1994, og rejste få dage senere for første gang til Det hellige Land. De, der ledsagede ham, vidnede om en stor glæde og hengivenhed ved at følge i Jesu Kristi fodspor. Han vendte fuld af glæde tilbage til Rom den 22. marts, men døde tidlig næste morgen af et hjerteanfald. Dagen forinden havde han fejret sin sidste messe i Nadversalen i Jerusalem. Samme aften gjorde Johannes Paul II det hidtil usete skridt personligt at begive sig til Opus Deis hovedsæde i Rom og bede foran biskop Álvaros afsjælede legeme.

Hans saligkåringsproces begyndte i 2004 og første indledende fase sluttede i 2008. Et dekret om hans heroiske dyder blev underskrevet af Benedikt XVI i juni 2012. Og i juli 2013 underskrev pave Frans et dekret, der anerkendte et mirakel tilskrevet den ærværdige Álvaro del Portillos forbøn. Det drejede sig om en lille chilensk dreng, José Ignacio Ureta Wilson, der i 2013 fik hjertestop få dage efter at være født. Lægerne havde opgivet alt håb; men hans moder bad inderligt om biskop Álvaros forbøn og i dag, ti år senere, lever han et helt normalt liv.

Richard Hayward

Katolsk Orientering nr. 3 - 28. februar 2014 - 40. årgang